Bild av svenska flaggan Bild av Storbritanniens flagga

Björn Thulin


Trä

Porträtt av Björn Thulin, Trä

Tel: 0733-83 98 29
bjorn.thulin@spray.se
Landskrona, Skåne

Mitt mål är att påfresta naturen så lite som möjligt och samtidigt skapa vackra och användbara bruksförmål.

Jag, Björn Thulin, bor i Landskrona och arbetar som SO- och slöjdlärare på en resursskola. Tidigare har jag sysslat med plåtslageri och svetsning. Så länge jag kan minnas har jag velat skapa och använda min kreativitet för att finna ro och glädja andra. Det har sett olika ut i olika perioder i mitt liv, från kolteckning till oljemålning, från smide till glasblästring. Däremot har alltid trä funnits som ett favoritmaterial. Det är något som jag ser nu när jag har vandrat hela cirkeln. Allt började för mig som ung grabb i farfars verkstadskällare; han var en fantastisk träsnidare och finsnickare, vilket påverkat mig mycket.

Som svarvare är känslan fantastisk när man väl ”öppnar” en trästock och ser vad som döljer sig i den. Det är då jag väljer vad det ska bli och hur formen ska se ut. Att ha en förutbestämd idé eller tanke brukar straffa sig.

I princip allt trä som jag använder mig av har jag själv sågat ner och torkat. Det gör att jag har koll på hela hanteringen från ”ax till limpa” så att säga. Det är därför närodlat virke där varje alster har en historia. Jag vet exakt var varje skål eller ihåligt alster har växt. Jag är alltid på jakt efter spännande färskt virke och det finns fantastiska resurser i vår närhet, bara man håller ögon och öron öppna.

När det gäller mina ytbehandlingar så använder jag mig nästan alltid av linolja, antingen rå eller kokt, som är en ren naturprodukt och den jag har är dessutom ekologisk. Ibland på de mer exklusiva alstren använder jag även schellack och/eller bivax som också är rena naturprodukter. Målet är att använda mig av mitt eget bivax från egna bi redan nästa sommar.


Produktbild

Träskål
av Björn Thulin
290 kr

©Copyright Karla konsthantverk 2013